Pallservice Renova blir en del av Nordens största returlogistikföretag

Skrivet 2022-05-05

Ett av Sveriges mest kända och välrenomerade pallhanteringsföretag, Renova, har fått SmartRetur som ny ägare.

VD Magnus Krook i SmartRetur Sverige säger att Renovas kompetens och geografiska position är en perfekt fit och innebär en uppgradering av SmartReturs nationella erbjudande.

-Vi blir nu ännu mer proffessionella och får en ökad närvaro i den strategiskt viktiga Mälardalsregionen. Stor kapacitet, flexibilitet och korta avstånd är viktigt för att lyckas och med Jonas och hans gäng blir vi tillsammans bättre i ett större team. Vi kan nu erbjuda en helhetslösning i en region där 50% av svensk BNP skapas, något som ökar effektivitet och minskar miljöavtrycket, säger Krook

Starkare där det räknas

Renova har sedan 1982 byggt upp betydlig kompetens på returlogistik med sin bas precis väster om Stockholm. Företaget tog tidigt ansvar för hela värdekedjan och lagrar, producerar och delproducerar betydliga mängder träpallar i olika format, en kapacitet som både kunder och myndigheter har uppskattat. Återanvänding av trävirke till både standardpallar och engångspallar har blivit en formel för framgång under tider då tillgången på trä blivit gradvis sämre. Dessutom har Renova växt med sina kunder och tog tidigt tag mot kontanthantering och privathandel.

Korta avstånd och integration är framtiden

Renova är inte bara en modern returlogistikfirma som varit ledande inom pall-logistik och produktion, de är också en traditionsrik familjefirma som nu drivs av tredje generationen. För VD Jonas Helgesson var beslutet att sälja emotionellt, samtidigt som han och barnen förstod att ökade investeringar behövdes för att kunna vara med och konkurera i framtiden.
– Vi har alltid klarat oss bra och växt på att vara personligt investerade i våra kunder och att finna bästa lösningen. Men för att få det här till att fungera åren framöver, med den utveckling som sker både på digitala banklösningar, minskande resurstillgångar och innovation av nya typer av lastbärare, så kommer vi bara klara av att vara ledande om vi är en del av något större. Och då kom vi överens om att det bara var en aktör som var aktuell, en som leder både i djup och bredd med samma kvalitet och det är SmartRetur, säger Helgesson.

Ökad integration

För koncernchef Sören Eriksen i SmartRetur är Renova en pärla han har haft ögonen på i många år.
-Familjen Helgesson har alltid eftersträvat att utveckla marknadens bästa produkt och därför pratade vi samma språk redan från början. Vår tanke är ett friktionsfritt Norden där du som kund får hjälp där du är och med Renova i vårt lag är vi närmare en sån lösning i Nordens viktigaste marknad. Med ökad kapacitet, fler duktiga människor och mer fokus på innovation kan SmartRetur fortsätta upprätthålla hög kvalitet med tillförsikt om att vi också tacklar morgondagens utmanande logistikvärld, avslutar Eriksen.

Fakta om SmartRetur:

SmartRetur är med sina verksamheter i Norge, Sverige och Danmark Nordens ledande aktör inom returlogistik med en omsättning på närmare 60 millioner EUR. Bolaget grundades 2001 och ägs idag av norska PE-fonden Norvestor och anställda.

Fakta om Pallservice Renova:

Pallservice Renova är ett familjeföretag i 3:e generationen med sin bas i Nykvarn utanför Södertälje. Företaget är marknadsledare i regionen, omsätter närmare 13 millioner EUR och har ca 20 anställda.

För men info:

Magnus Krook, VD Smart Retur Sverige AB, 072 223 32 77

Jonas Helgesson, VD Pallservice Renova AB, 070 620 30 70